Koskettavat laulufinaalit

SAKUstars-kisojen viimeisenä päivänä jaettiin mitalit Oulun kisojen erikoislajissa ryhmäimprovisaatiossa, yksinlauluissa sekä karaokessa. Yksinlaulujen finaalin kuutta paikkaa tavoitteli kilpailussa kaikkiaan 74 laulajaa. Hyvistä laulajista vaikean valinnan saivat tehdä sarjan tuomarit Anja Särkelä, Riitta-Liisa Hyrynkangas ja Theera Soda.
 
-On ollut aivan mahtavaa. Nuorilta toivon uskallusta valita omaperäinen kappale. Tulkinta on tärkeää ja paperit joutavat hiiteen. Takataskuun kannattaa hankkia ammatti, ja sitten mennä omassa harrastuksessaan eteenpäin. Nouskaa lavalle aina uudestaan ja uudestaan, kannustaa laulajia tuomaristosta Anja Särkelä.
 
Herkkyyttä ja voimaa
Finaali oli naisenergiaa täynnä, kun osaamistaan näyttivät Katariina Kekoni (Omnia), Essi Latva-Korpela (Suupohjan ammatti-instituutti), Elisa Koivupuro (OSAO), Ina Lyyjynen (Omnia), Noora Mäkinen (Tredu) ja Zila Jawanmiri (Vaasan ammattiopisto). Yleisarviona Anja Särkelä kommentoi jokaisen finalistin sekä onnistuneen lavalla että olleen omien kappaleidensa takana.
 
Suupohjan ammatti-instituutin Essi Latva-Korpela oli oman esityksensä jälkeen iloinen ja hieman hämmentynytkin. Metallican biisi piti Essin esittämänä sisällään niin herkkyyttä kuin voimaakin. 
 
-Tämä on ihanaa. Olen vieläkin aivan sekaisin. Tämä on kaikista suurin yleisö, jonka edessä olen esiintynyt. Eilen esitin Lohtu-biisin ja silloin jännitti vielä enemmän. Nyt oli enemmän ihmisiä, mutta en jännittänyt niin paljon. Biiseistä otin esitettäväksi ne, jotka tuntuvat omilta. Sellaista, mistä tykkää, on ihana laulaa.
 
-Huh-huh, mitä laulajia täällä on ollut. Lavalla oli taitavia laulajia, joista näkee, että paljon on tehty töitä. Olin eilen aivan varma, etten finaaliin pääse. Mahtavaa on ollut nähdä, että näihin kisoihin on panostettu. Täällä huomaa, kuinka lahjakkaita nuoret on. 
 
Yksinlauluissa jaettiin neljä mitalia. Ykköseksi tuomari valitsi leikittelevästi jazzia taituroineen Katariina Kekonin, Essi Koivupuro sijoittui toiseksi ja kolmas sija jaettiin vahvan Adele-tulkinnan tehneen Ina Lyyjysen ja herkän koskettavasti esiintyneen Elisa Koivupuron kesken.
 
Pieni nainen isolla äänellä ihastutti
Karaoke-sarjan voiton vei Antti Varjola huikealla Hurriganes-menollaan. Esityksen jälkeen tuomaristo jäi välittömästi odottamaan kutsua iltaan, jossa Antti nostaa esityksillään tunnelman kattoon. Heti Antin jälkeen siirryttiin täysin tunnelmasta toiseen, kun Turun ammatti-instituutin Sweetie Pie Rahf tulkitsi kuulijoiden sydämeen käyvästi Whitney Houstonin kappaleen I will always love you. 
 
-Aivan itkettää. Olin niin jännittynyt. Olen laulanut aina koulun juhlissa ja muissa juhlissa. Jo kolmevuotiaana Filippiineillä leikin Celin Dionia. Siskoni lauloivat myös. Houstonin biisit ovat ihan mahtavia. Voisin laulaa kaikki laulut, mitä hänellä on. 
 
Sweetien kisoihin osallistumisessa oli mukana myös iso osa sattumaa. Laulusarjaan oli Turusta ilmoitettu ensin toinen laulaja, joka joutuikin jäämään kilpailuista pois. Tämän jälkeen ammattiopiston oman Amistalentin voittanut Sweetie alkoi kuitenkin järjestämään SAKUstars-kisamatkaa.
 
-Minulla on huomenna testi koulussa, mutta opettaja lupasi, että lähtemiseni on ok. Ja kyllä kannatti lähteä. On ollut hienoa tutustua täällä muihin opiskelijoihin, Sweetie kertoo. 
 
Antti Varjolan ja Sweetie Pie Rahfin jälkeen karaoke-sarjassa kolmanneksi sijoittui Riku Juola Jedusta.