Lapin ammattiopiston keilaajat huippuvireessä

Henkilöstön keilamestaruuksista kisattiin Seinäjoen keilahallin kahdellatoista radalla 28. maaliskuuta. Kilpailussa keilattiin voitoista miesten kilpa- ja harrastesarjassa, naisten kilpasarjassa, veteraanisarjassa sekä pari- ja 4-henkisjoukkueina. Kisoissa heitettiin kuusi sarjaa kolmessa lähdössä, joissa mukana oli yhteensä 57 keilaajaa.
 
Ylivoimaisesti paras kisavire oli Lapin ammattiopiston keilaajilla. Naisten sarjassa Päivi Uusinarkauksen voittotulos kuuden sarjan jälkeen oli 1 261. Miesten sarjan ja veteraanisarjan voittajan Matti Kukkulan tulos oli 1 341. Kukkulan ja Uusinarkauksen yhteistyönä varmistui samalla heille myös parikilpailun voitto. Kun tuloksiin lisättiin nelihenkisjoukkueessa Pentti Hämäläisen (1115) ja Kimmo Siirtolan (1235) tulokset, niin tämänkin sarjan voitto kirjattiin Lapin ammattiopistolle. 
Palkintojen jaossa Matti Kukkula kävi pokkaamassa kaksi pokaalia ja kaksi mitalia. SAKU-kisat ovat saaneet Suomen pohjoisimman rekisteröidyn keilaajan matkaan eri puolille Suomea vuosien ajan. Keilapallot Kukkula pakkaa kassiinsa Veskoniemen kylässä, Inarin kunnassa.
 
-Ei minulla ole aavistustakaan, kuinka kauan olen näitä kisoja käynyt. Hirveän kauan olen ollut mukana, ainakin kaksikymmentä vuotta. Kiinnityksiä pokaaliin taitaa olla 90-luvulta asti.
 
-Kun ikänsä on toiminut ammattikoulukentässä, niin täällä tapaa ihmisiä, joita ei tapaisi missään muualla. Kisat ovat sosiaalisen elämänpiirin monipuolistajia, kuvaa Kukkula kisojen merkitystä. 
 
Kurssilta kiriä keilaukseen
Uutena kisaajana Lapin ammattiopiston joukkueessa oli Laina Meriläinen, joka osallistui SAKU-kisoihin ensimmäistä kertaa. Rohkaisua kisaan tuli Päivi Uusinarkaukselta, joka syksyllä organisoi kurssin keilaajille. Kurssin jälkeen harjoittelu on työyhteisössä jatkunut vähintään kerran viikossa. 
 
-Tämä on ollut tosi hauska reissu ja fiilis on ihan hyvä. Laji on hauska. Sitä ei vaan koskaan heitä samalla lailla. Yhdessä sarjassa sain kolme kaatoa peräkkäin ja sitten taas seuraavaan sarjaan ei osunut yhtään kaatoa. 
 
-Päivi tsemppasi kisan aikana, että älä Laina turhaan häsää, vaan keilaa ihan rauhassa. On tämä niin hauskaa, että ensi vuonna mukaan tullaan, jos vaan elossa ollaan, lupaa Laina Meriläinen.
 
Keilakisat on traditio
Luovin ammattiopiston keilaajajoukkue koostui kokonaan harrastesarjan keilaajista. Taitoja ryhmä pitää yllä käymällä kerran viikossa yhdessä keilaamassa. SAKU-kisoihin lähtöä Aimo Lehto, Mika Koukkari, Juha Jauhiainen, Marja-Liisa Penttilä, Merja Louet ja Juha Ahonen kuvaavat traditioksi, josta pidetään kiinni. Keilaus yhdistää Luovin eri yksiköistä tulevia pelaajia. 
 
-Nyt eläkkeellä oleva Ossi Väisänen pisti työpaikkakeilauksen pystyyn. Ossi koutsasi ja opetti meiltä väkeä myös lentopalloon ja sählyyn. Keilakisoissa on käyty kymmenen vuotta. Tämä on perinteinen traditio, jonne houkuttelee hyvä seura, kertoo keilaporukka kuin yhdestä suusta. 
 
Keilaajien puheesta kuuluu innostus lajiin. Tulostakin syntyy, mutta tulokset eivät joukkueelle ole ykkösasia. Reissussa ollaan rennolla mielellä.
 
-Laji on siitä mukava, että keilatessa voi yhtä hyvin onnistua kuin epäonnistua. Tulos ei ole pointti, vaan se, että kehittyy. Tosin kilpailussa tulokset tuntuvat aina tippuvan, kertoo Mika Koukkari hymyillen.
 
-Vaikka kisassa sattuisi mitä, niin ei se haittaisi. Aina lähdetään matkaan kisoihin. Jos reissussa tympisi, niin ei porukka mukaan lähtisi. Isot kehut annamme Seinäjoelle järjestelyistä ja ruoasta. Radat olivat tosin meille vähän liian liukkaat, voitelu meni meille pieleen. Vai olisiko osa keiloista ollut liimattuja, jäävät luovilaiset miettimään tuloksiaan.