Lentopallopeleissä pelattiin ilon kautta

SAKU ry:n henkilöstön lentopalloturnauksessa 11. - 12.4. Vierumäellä pelattiin mestaruuksista seitsemässä sarjassa. Naisten A- ja B-sarjoissa sekä miesten A-, B, C-, 50A- ja 50B-sarjoissa pelattiin yhteensä 105 ottelua 43 joukkueen voimin. Turnaukseen tarvittavat kentät sopivat Vierumäellä kaikki saman katon alle.
 
Yksi mielenkiintoisimmista sarjoista oli naisten B-sarja, jonne mukaan oli saatu peräti kolme uutta joukkuetta: Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymästä oli turnauksessa mukana naisten joukkue ensimmäistä kertaa. Keudan ammattiopistosta ja Ammattiopisto Lappiasta naiset olivat omalla joukkueella mukana pitkän tauon jälkeen.
 
Ensikertalaiset pärjäsivät sarjassa erinomaisesti, sillä Lappia ja Kpedu nappasivat sarjan kärkisijat ja Keuda sijoittui sarjassa neljänneksi. Lappian naisten peliotteista huokui koko turnauksen läpi mainio pelimeininki. Joukkueen haastatteluun ”ohjaama” kapteeni ei saanut alkuun pelaajiltaan suunvuoroa, kun joukkue taustoitti reissuansa.
 
-Meitä on kuusi innokasta pelaajaa. Seitsemänkin olisi, mutta yksi ei voinut tulla mukaan, kun on niin rakastunut. Me ollaan huumoriporukka, joka pelaa ilon kautta. Ja joukkueen imago on kunnossa, satelee kapteenin tai joukkueen nimeämän toimitusjohtajan puolesta vastauksia joukkueelta lennossa.
 
Kristiina Pääkkö kertoo Lappian naisjoukkueen osallistuneen turnaukseen aiemmin vuosia sitten. 
 
-Ei mitään hajua, kuinka paljon aikaa on kulunut. Meillä on ollut pitkään haave tänne turnaukseen osallistumisesta, mutta aiemmin ei ole saatu kasaan kuutta varmaa pelaajaa. Nyt saatiin täysi kenttä kasaan. 
 
-Pelaamassa käydään Lentiksen naisten vuorolla, jossa pelaajia on neljä tai viisi lisää. Joskus treenataan myös miesten joukkueen kanssa. Ei me pelikavereissa kranttuja olla. 
 
Ilon kautta
B-sarjan voitto tietää joukkueelle ensi keväänä paikkaa A-sarjassa. Sarjasta löytyy tuttu pelikumppani Oulu, jonka kanssa lappialaiset ovat pelanneet moneen otteeseen Porosarjassa. A-sarjaan joukkue nouseekin luottavaisin mielin.
 
-Yhdessä pelataan. Jos joku epäonnistuu, niin eteenpäin vaan mennään. Yksinpeliä ei harrasteta. Yhdessä ilon kautta peleissä mennään, kertoo joukkueen pelaamisesta Kristiina Pääkkö.
 
-Turnaukset luovat yhteenkuuluvuutta. Meiltäkin pelaajat tulevat eri osastoilta, joten juttua riittää jo oman joukkueenkin kesken ajomatkoihin ja iltaan. Väliin mahtuu aina juttua työasioistakin.
 
Letkeällä asenteella
Miesten B-sarjaan nousseen Salon seudun koulutuskuntayhtymän pelaajat olivat peleistään positiivisen yllättyneitä. Ennen viimeistä peliä tuloksissa häämötti vähintään sarjan kakkossija. 
 
-Pelit ovat menneet aivan loistavasti. Joukkuehenki on porukalla 110 prosenttia. Kuningasidea toi tämän päivän peleihin sopivan letkeyden. Pelissä olemme antaneet aina vastustajalle erän eteen, jotta joukkue ehtii tuudittautua voiton ajatukseen, kertoo joukkueensa taktiikasta reippaista ”seinä”-huudoista tutuksi tullut Heikki Haltia.
 
Ensimmäiseen SAKU-turnaukseensa osallistunut Heikki Haltia vakuuttaa Salon joukkueen olevan kaikin tavoin rento joukkue. Hikipisaroiden vuodatuksen joukkue on säästänyt harjoittelun sijaan itse turnaukseen. 
 
-Meillä on käytössä vuositreenit eli täällä pelataan. Oppilaiden kanssa pelattiin yksi harjoituspeli, josta tuloksena oli tasapeli, tai niin sen haluan muistaa. Nyt uhkaa sarjanousu, mutta ei me taideta A-sarjaan lähteä, koska joukkueen kustannukset halutaan pitää kurissa. Ja nytkin ainut jono, minkä joukkue on muodostanut, on suuntautunut vaihtopenkille, pistää Haltia joukkueen asiat järjestykseen.
 
Höntsyllä uusia pelaajia kentille
Eniten joukkueita oli saatu kasaan Tampereen seudun ammattiopisto Tredusta, josta mukana oli kuusi joukkuetta. Pitkään - ellei pisimpään - tamperelaisista kisoihin on osallistunut Tuula Mäkinen, joka muisteli reissujen alkaneen tennisturnauksella vuonna -82.
 
-Tänne on hienoa tulla pelaamaan ja tapaamaan tuttuja. Voitto ei ole niin tärkeätä ollenkaan. Meiltä oli mukana kuusi joukkuetta, joissa oli mukana useampia ihan uusia pelaajia. Eilen illan aluksi pidettiinkin esittelytilaisuus, jossa nuoret esittelivät itsensä vanhoille pelaajille ja vanhat uusille. 
 
-Uusia voitaisiin höntsyvuorojen kautta saada enemmänkin pelaamaan mukaan. Oppilaitoksissa voisi mainostaa höntsypelejä, joihin hyvin vähän pelanneetkin voisivat osallistua ensin mukaan. Höntsysarjaan voisi riittää neljäkin pelaajaa ja pelialueena voisi toimia vaikkapa pienennetty kenttä tai sulkapallokenttä, vinkkaa Mäkinen keinoa uusien pelaajien löytämiseen.