Tuntematon sotilas ja hunksit - mitä ihmettä

SAKUstars-kisoihin kuuluu heittäytyminen ja rohkeus nousta lavalle. Tätä heittäytymistä ja luovuutta löytyi runsain mitoin Porvoon ammattiopisto Amiston Porvoon Hunks -näytelmäryhmältä. Kahdeksan nuoren miehen ryhmä lähti työstämään Tuntemattoman sotilaan tekstiä Hunks-teemalla.
 
-Tuntemattoman sotilaan julkaisusta tuli viime vuonna täyteen 60-vuotta. Lisäksi meillä koulussa on yhdistetty ja siirretty aloja toisesta talosta toiseen. Näytelmän stoori lähti tästä koko hommasta. Näistä ajatuksista lähdettiin käsikirjoitusta kaikkien kanssa tekemään, kertoo käsikirjoituksen taustoista Aleksi Taikoff.
 
Aleksi Taikoff, Alex Andersson, Antti Varjola, Jere Paananen, Roni Nyman, Mikael Kutvonen, Jarkko Alajoki, Topi Stirkkinen, Mikael Järveläinen ja Tero Savonen (tekniikka) ovat työstäneet näytelmäänsä viime syksystä alkaen. Ryhmän päätös osallistua taisi syntyä jo Vaasan kisoissa, joissa osa ryhmää oli mukana. 
 
Tuntematon Loviisa
Tarinassa yleisö vietiin tilanteeseen, jossa ammattikoulua ollaan siirtämässä Porvoosta nuorille miehille kaukaisuuteen eli Loviisaan. Rohkea joukko lähti kaukopartiona kohti suurta tuntematonta. Matkan leirinuotiolla heittäydyttiin Tuntemattoman sotilaan tunnelmiin, jossa urhot ottivat roolinsa suuren tuntemattoman edessä. Mutta pelko pois, olihan mukana muun muassa ammattistartista paikalle lähetetty täydennysmies, Antti Varjola, joka esikuvansa tavoin syö rautaa ja paskantaa kettinkiä.
 
Anttikaan ei kaikessa voi kuitenkaan auttaa, sillä öinen korpi osoittaa vaarallisuutensa vahtivuoron pitäjän otteen (tai vatsan) herpaantuessa. Pimeydestä singahtava varas vie koko porukan vaatteet ja Porvoon Hunksit jäävät pelkissä boksereissaan tai kattilan kansineen ihmettelemään kohtaloaan pimeään yöhön, johonkin Loviisan läheiseen kaukaisuuteen.
 
-Käsikirjoitusta hiottiin viimeksi vielä tuolla eteisessä. Porukka on aivan sairas ja läppä lentää. Uhkapelillä lähdettiin tekemään vitsiä. Välillä itsekin mietittiin, että onko tämä katsojista hauskaa, kertoo Alex Andersson.
 
-Ryhmänä päätettiin, että nyt tehdään! Eikä juttu mennyt överiksi. Tuntuu, että lavalla lähdettiin lentoon. Kaikilta meni esitys hyvin. Lavalla ei itsellä ollut jännittynyt fiilis, mutta etukäteen jännittää niin, että sydän kyllä sykkii kunnon tahtia, hehkuttaa Aleksi Taikoff joukkojaan.
 
Porvoon Hunks ryhmä otti voiton näytelmäsarjassa. Lisäksi näytelmä otettiin mukaan kavalkadiin, jossa ei koskaan aiemmin ole esitetty näytelmää kokonaisuudessaan. Isolla lavalla ryhmä oli vieläkin parempi. Tarinaan heittäydyttiin 100 %:n innolla! Samaan hulvattomuuteen lähti myös yleisö mukaan, kevyesti.